Christel & Jasper..

bewerkt met Luminar Neo

Tijd voor een laatste bruiloft in 2023. Dit keer die van Christel en Jasper. Een fris, jong stel uit Heinenoord. Al een poosje bij elkaar maar nu klaar voor het echte werk. Ik liep weer mee met professioneel fotograaf Cathy Hoogenboom als second shooter.

Ik schreef er al eerder over maar het leven van second shooter gaat niet over rozen. The pain is real, je hebt slechte kaarten, de hele dag door ;-) Ik deel er een paar:
Een first shooter (#1) loopt continue door jouw beeld heen maar haal het niet in je hoofd om het andersom te doen (bij Cathy staan hier zelfs milde lijfstraffen op).
Als second shooter (#2) heb je vrijwel geen contact met het bruidspaar en daarom ben je automatisch ook de materiaalman en pakezel.
Een #2 bedient geen flitsers dus je moet met lichtsterke lenzen aan de slag en een groot diafragma. Zeker op deze binnenlocatie in de herfst. Tijdens de nabewerking kom je regelmatig foto’s tegen die verpest zijn door de flitser van de #1 of door je eigen te grote diafragma. Dat laatste leg ik hieronder uit aan de hand van een smakelijk proefje.

Bij een groot diafragma (ik schoot met RF50mm f/1.2 en een RF85mm f/1.2 DS) is het scherptediepte beloop zo klein (ondiep noem ik het ook wel) dat een persoon’s neus scherp op de foto kan staan maar dat de oren tegelijkertijd al beginnen te vervagen.. Hieronder zie je een paar foto’s van een diafragmaproefje dat wij onlangs uitvoerden voor onze fotoclub. De camera staat hier op statief, de AF pointer blijft 3 foto’s lang op het middelste blikje gericht en per foto zetten we het diafragma van de lens steeds verder open (van f/6.3 naar f/1.2). Je ziet duidelijk vervaging optreden van zowel de voorste blikjes als de achterste blikjes. Mocht je overigens 7 blikjes drinken treedt er ook vervaging op maar dat is wat anders. Dit gaat over optica 🤓

Hieronder toon ik je een selectie van mijn beste foto’s als second shooter op 10 november jl. De ceremonie werd vakkundig aan elkaar gepraat door Agnes Pol van Agnestrouwt.nl (aanradertje trouwens) en de beste foto’s werden natuurlijk weer gemaakt door mijn voorbeeld en mentor Cathy Hoogenboom van Cathyfotografie.nl.

Vorige
Vorige

360˚ Foto’s en virtuele tours.

Volgende
Volgende

The sequel.. Salsa deel II